Enturs bruk av personopplysninger

Behandlingsansvarlig

Entur AS, Postboks 1800, 0048 Oslo, er ansvarlig for lagring og bruk av dine personopplysninger (Behandlingsansvarlig).

Enturs personvernombud kan kontaktes på e-post personvern@entur.org. Opplysningene blir behandlet i samsvar med kravene i gjeldende personvernlovgivning og Bransjenormen for e-billettering.

Formål med behandlingen

Formålet med behandlingen av personopplysninger er å gi deg best mulig oppfølging av ditt kundeforhold ved å tilby følgende tjenester:

 • Tilby service knyttet til kjøp av billetter i Enturs kanaler.
 • Tilby mulighet for å lagre betalingskort på en sikker måte (ref. PCI DSS).
 • Tilby abonnement på periodebilletter (automatisk billettfornyelse).
 • Overføre billetter til en annen enhet (device) eller billettbærer.
 • Lettere identifisering av mulige feilkilder ved reklamasjon eller andre forhold som kan oppstå ved bruk av Enturs kanaler.

Entur vil ikke anvende kundeopplysninger for å produsere statistikk, ved avregning med samarbeidende selskap og normalt heller ikke ved feilsøking.

Behandlingsgrunnlag

Vi behandler dine personopplysninger med grunnlag i samtykket du har avgitt. Samtykket er frivillig, og kan trekkes tilbake på et hvilket som helst tidspunkt. Dersom du ikke lenger ønsker å være en registrert kunde, kan du når som helst trekke samtykket tilbake. Dette gjøres ved å sende en e-post til tilbakemelding@entur.org.

Entur kan anvende kundeopplysninger dersom dette er nødvendig for din bruk av Enturs tjenester, for eksempel ved en reklamasjon eller annen henvendelse fra din side.

Personopplysninger som blir behandlet

Vi behandler de personopplysninger du fyller inn når du oppretter en profil. Disse opplysningene lagres i en egen kundedatabase. Entur lagrer ikke kortinformasjon; dette håndteres av vår betalingspartner Nets. I tillegg vil opplysninger om billettkjøp knyttet til profilen din også lagres hos Entur. Personopplysningene vil ikke bli benyttet til å gi deg tilpasset markedsinformasjon, med mindre du aktivt har samtykket til dette på forhånd.

Informasjonssikkerhet

Entur følger kravene til informasjonssikkerhet i gjeldende personvernlovgivning og Bransjenorm for e-billettering. Entur vil ikke overføre personopplysninger til andre aktører uten at du på forhånd aktivt har samtykket til dette, eller Entur er rettslig forpliktet til å utlevere slik informasjon.

Lagringstid

Hvis du trekker ditt samtykke tilbake, vil personopplysningene om deg bli slettet. Vi vil lagre og behandle personopplysningene om deg så lenge du har en aktiv profil. Din profil hos Entur og tilhørende personopplysninger vil bli slettet senest 2 år etter siste registrerte aktivitet (pålogging eller henvendelse til kundesenteret). Opplysninger som er nødvendige for faktureringsformål må Entur iht. regnskapslovgivningen oppbevare i 5 år. Opplysninger som lagres etter krav i nevnte lover vil kun bli behandlet for slike formål og tilgangen til opplysningene vil bli sterkt begrenset.

Dine rettigheter

Du har rett til å be om innsyn i hvilke opplysninger som er registrert om deg. Disse kan begjæres skriftlig ved å sende e-post til tilbakemelding@entur.org.

Dersom opplysningene om deg er uriktige, ufullstendige eller irrelevante, kan du når som helst få dem rettet, supplert eller slettet. Dette kan du gjøre ved å sende e-post til tilbakemelding@entur.org, kontakte Enturs kundesenter på telefon 61 27 90 88 eller ved å sende en forespørsel via tilbakemeldingsløsninger i Enturs digitale kanaler.

Du har rett til å klage til Datatilsynet på vår behandling av personopplysninger.

Enturs bruk av persondata

Enturs app og reiseplanlegger på web

For at reiseplanleggeren skal fungere optimalt, bruker Entur informasjonskapser og trenger tillatelser til å hente informasjon om din enhet.

Fabric/Firebase

Entur bruker analyseverktøyet Fabric for å samle info om hvordan du bruker tjenesten. Fabric, som inngår i Googles mobilutviklingsplattform Firebase, bruker informasjonskapsler. Som behandlingsansvarlig for Entur-appen er det Entur AS som bestemmer hvilke opplysninger Google kan innhente om bruken av våre tjenester.

Fabric mottar bare generell webstatistikk, som for eksempel tidspunkt, språk og generell informasjon om din mobilenhet.

I tråd med vanlig praksis på internett, registreres brukerens IP-adresse av Entur-appen. Entur har valgt å legge inn et script som fjerner de siste sifrene fra din IP-adresse før info lagres av Google Analytics. Dette gjør at analyseverktøyet kan anslå din omtrentlige geografiske plassering, men adressen kan ikke brukes til å identifisere deg. Opplysninger som mottas er underlagt Google sine retningslinjer for personvern.

 

Tilbakemeldingsskjema

Vi i Entur ønsker at du sender inn dine synspunkter om tjenestene våre, samt at du sier ifra dersom du finner feil i ruteopplysningene. Dette gjør at vi kan forsøke å løse problemet så raskt som mulig.

Når du sender oss en henvendelse, får vi informasjon om din telefon/nettleser, og eventuelt en link til søkeresultatet du kontakter oss for. Informasjonen vi mottar, er for eksempel ditt operativsystem, OS-versjon og telefonmodell.

Vi mottar ingen identifiserbare personopplysninger om du ikke gir oss din epostadresse. Informasjonen lagres, men blir kun brukt til å løse din sak.

Hvis du ønsker svar på din tilbakemelding, må du opplyse om din epostadresse. Denne vil bli lagret sammen med din henvendelse i Enturs saksbehandlingssystem. Om epostadressen din allerede finnes i Enturs systemer, vil henvendelsen legge seg inn i ditt kundeforhold. Dette gjør det enklere for oss å sette din henvendelse i kontekst, dersom du for eksempel har hatt lignende henvendelser tidligere. Dersom du ikke ønsker at henvendelsen legges under din kundeprofil, kan du opplyse om dette, så legger vi den i en separat kontaktprofil.

 

Tilganger

For at appen skal fungere optimalt trenger den forskjellige tilganger til telefonen din. Disse tilgangene må du i de fleste tilfeller godkjenne at vi får bruke. Du kan også regulere dette i din telefons innstillinger.

Entur-appen kan be om følgende tilganger:

Din posisjon
For at søket med «Fra min posisjon» skal fungere, må Entur vite hvor telefonen befinner seg. Denne tilgangen brukes ikke til annet enn å finne beste reiseforslag til deg raskest mulig.

Posisjonen finner vi ved hjelp av telefonens GPS-funksjon, WiFi-tilkoblinger, IP-adresser, RFID, Bluetooth MAC-adresser og GSM/CDMA-celle ID Om vi vil vite hvor du er, spør vi om lov først.

Nettverkskommunikasjon
For at appen skal kunne søke etter de beste reisene for deg, trenger den tilgang til internett. Dette får den enten via WiFi eller mobilt nettverk.

Ringe telefonnummer direkte
I appen har man mulighet til å ringe kundesenteret om man trenger bistand. Vi har lagt dette enkelt tilgjengelig i appen, slik at man slipper å skrive ned nummeret, gå ut av appen og til telefonen for å taste inn nummeret til kundesenteret.

Telefonens identitet

For billettkjøp i app lagres telefonens identitet. Dette er av sikkerhetsmessige årsaker fordi billetten kun kan lastes ned til én enhet. Dermed er billetten låst til en telefons identitet, og kan ikke sendes eller distribueres til andre. For å ivareta disse sikkerhetsmessige behovene lagres dermed telefonens identitet uavhengig av kundens identitet. Det er derfor ingen kobling mellom kundeidentitet og telefonidentitet.

Enturs selskapsside

På entur.org bruker vi informasjonskapsler for å sikre at innholdet er relevant og brukerrettet.

Ved å besøke entur.org og denne nettsidens undersider, samtykker du i at det blir plassert informasjonskapsler i nettleseren din, siden de fleste nettlesere er stilt inn slik at de automatisk godtar informasjonskapsler.

 

Kapslene husker innstillinger og samler inn statistikk. Dersom du ikke ønsker at vi bruker informasjonskapsler, kan du besøke nettvett.no for å finne ut hvordan du endrer innstillingene i din nettleser.

Dette kan føre til at våre nettsider ikke fungerer optimalt.

 

Entur ønsker at du raskest mulig skal kunne finne det du leter etter. For å lage et brukerrettet nettsted, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics til å analysere brukermønsteret til de som besøker nettsiden. GA bruker informasjonskapsler som registrerer IP-adressen din og gir informasjon om hvordan brukerene navigerer på nettstedet.

Informasjonen fra Google Analytlics blir lagret på serverne til Google i USA og blir håndtert i tråd med Googles retningslinjer for personvern.

En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores til en bestemt enhet og dermed også til deg som enkeltperson. Derfor har Entur lagt til et script som fjerner de siste sifrene fra IP-adressa før informasjonen blir lagret hos Google. Dette gjør at IP-adressen ikke kan brukes til å identifisere deg.

Internasjonale billetter

Denne personvernerklæringen gjelder innsamling, lagring og bruk av personopplysninger i forbindelse med kjøp og andre henvendelser om billetter for reise i utlandet via Entur AS sitt kundesenter og betjente billettutsalg

Her finner du informasjon blant annet om hvilke personopplysninger som samles inn, hva de brukes til og hvilke rettigheter du har. Entur AS, (organisasjonsnummer: 917 422 575, heretter «Entur» eller «vi») er ansvarlig for behandlingen og kan kontaktes ved spørsmål.

Behandlingsansvarlig

Entur AS, Postboks 1554 Vika, 0117 Oslo, er ansvarlig for lagring og bruk av dine personopplysninger (Behandlingsansvarlig).

Entur sitt personvernombud kan kontaktes på e-post personvern@entur.org. Opplysningene blir behandlet i samsvar med kravene i gjeldende personvernlovgivning.

 

Formålet med behandlingen og hva slags personopplysninger vi samler inn

Opplysninger samles inn for å inngå og oppfylle avtalen:Ved kjøp av togbilletter for reise i utlandet fra Entur registrer vi blant annet navn, alder, passnummer, telefonnummer, epost, adresse og eventuell betalingsinformasjon, hvilken type billett du har kjøpt, når du kjøpte, samt utleveringsinformasjon. Hvilke opplysninger vi registrerer varierer fra billettype til billettype da enkelte internasjonale billettyper er personlige, og krever mer omfattende registrering enn upersonlige billetter.

Vår administrasjon av salget:Ved kjøp, bestilling eller reservasjon av produkter vil vi også benytte dine personopplysninger for å følge opp salget internt i vår organisasjon. Opplysningene omfatter:

 • For-/Etternavn
 • Fødselsdato
 • Passnummer (Kun ved kjøp av Interrail-pass)

I tillegg innhentes personopplysninger om en kontaktperson – uavhengig av antall reisende. Dette kan være enten en av de reisende eller bestiller. Opplysningene omfatter:

 • For-/Etternavn
 • E-post adresse
 • Telefonnummer
 • Gateadresse
 • Postnummer

Entur vil ikke anvende kundeopplysninger ved avregning med samarbeidende selskap. Formålet med denne behandlingen av personopplysninger er å gi deg best mulig oppfølging av ditt kundeforhold.

Fakturering: Dersom du har avtalt faktura som betalingsmåte har vi behov for personopplysninger som muliggjør dette.

Kundeservice i forbindelse med endring, reklamasjoner og klager:Dersom du reklamerer på en reise eller ber oss om å foreta endringer i allerede bestilte reiser, trenger vi kontaktopplysninger for å kunne registrere og behandle reklamasjonen eller gjennomføre endringer i din ordre, og holde deg underrettet om dette. Avhengig av hva henvendelsen gjelder og hvilken kanal du kontakter oss fra (telefon, chat, brev, e-mail), vil vi ha behov for å identifisere deg, hvilke(t) produkt(er) du har kjøpt, og for eksempel din adresse, ditt telefonnummer og eventuell epostadresse. Vi vil behandle de personopplysninger vi trenger for å hjelpe deg, samt tilknyttet informasjon om ordrestatus, servicehistorikk, og foretatte endringer i ordren.
Formålet med å registrere de overfor nevnte opplysningene om deg er at vi skal kunne oppfylle og administrere vår avtale med deg, eller gjennomføre tiltak på din anmodning før avtaleinngåelse, enten det vil være billettdistribusjon, transportvilkår, feilutstedelser, retur av billetter, eller klager.

 

Behandlingsgrunnlag

Grunnlaget for vår behandling av personopplysninger til de formål som er nevnt ovenfor er kjøpsavtalen med deg (ditt kjøp), og behandlingen anses i hovedsak å være nødvendig for å oppfylle våre forpliktelser i avtalen, eller for å gjennomføre tiltak på din anmodning før avtaleinngåelse. I den grad vi utfører en begrenset behandling av dine personopplysninger for å kunne følge opp salget internt i vår organisasjon og overfor deg, har vi vurdert at denne behandlingen er nødvendig for at vi skal kunne forfølge vår berettigede interesse i å gi deg en best mulig oppfølgning av ditt kundeforhold, og at dine interesser i personvern ikke går foran i dette tilfellet. For eventuelle krav som rettes mot oss, vil vi også kunne samle inn dine personopplysninger i den utstrekning det er nødvendig for å forfølge vår berettigede interesse i å fastsette, gjøre gjeldende eller forsvare rettskrav.

 

Hvordan dine personopplysninger blir behandlet

Vi behandler de personopplysninger du oppgir når du foretar en bestilling. Disse opplysningene lagres i en egen kundedatabase. Entur lagrer ikke kortinformasjon; dette håndteres av vår betalingspartner Nets. Personopplysningene vil ikke bli benyttet til å gi deg tilpasset markedsinformasjon, med mindre du aktivt har samtykket til dette på forhånd. Entur vil ikke anvende kundeopplysninger for å produsere statistikk.

 

Informasjonssikkerhet

Entur følger kravene til informasjonssikkerhet i gjeldende personvernlovgivning. Entur vil ikke overføre personopplysninger til andre aktører enn vår underleverandør som beskrevet nederst i denne erklæringen, uten at du på forhånd aktivt har samtykket til dette, eller Entur er rettslig forpliktet til å utlevere slik informasjon.

 

Lagringstid

Vi vil lagre og behandle personopplysningene om deg så lenge du har en aktiv ordre eller profil. Din profil hos Entur og tilhørende personopplysninger vil bli slettet senest 2 år etter siste registrerte aktivitet (pålogging eller henvendelse til kundesenteret). Opplysninger som er nødvendige for faktureringsformål må Entur iht. regnskapslovgivningen oppbevares i 3,5 eller 5 år. Opplysninger som lagres etter krav i nevnte lover vil kun bli behandlet for slike formål og tilgangen til opplysningene vil bli sterkt begrenset.

 

Rettigheter – mer informasjon

Du har rett til å be om innsyn i hvilke opplysninger som er registrert om deg. Disse kan begjæres skriftlig ved å sende e-post til tilbakemelding@entur.org.

Dersom opplysningene om deg er uriktige, ufullstendige eller irrelevante, kan du når som helst få dem rettet, supplert eller slettet. Dette kan du gjøre ved å sende e-post til personvern@entur.org, kontakte Entur sitt kundesenter på telefon 61 27 90 88 eller ved å sende en forespørsel via tilbakemeldingsløsninger i Entur sine digitale kanaler.

Du har rett til å klage til Datatilsynet på vår behandling av personopplysninger.

 

Tilbakemeldinger

Vi i Entur ønsker at du sender inn dine synspunkter om tjenestene våre, samt at du sier ifra dersom du oppdager feil på reisedokumenter du mottar fra oss. Dette gjør at vi kan forsøke å løse problemet så raskt som mulig.

Vi mottar ingen identifiserbare personopplysninger om du ikke gir oss din e-postadresse. Informasjonen lagres, men blir kun brukt til å løse din sak.

Hvis du ønsker svar på din tilbakemelding, må du opplyse om din e-postadresse. Denne vil bli lagret sammen med din henvendelse i Entur sitt saksbehandlingssystem. Om e-postadressen din allerede finnes i Entur sine systemer, vil henvendelsen legge seg inn i ditt kundeforhold. Dette gjør det enklere for oss å sette din henvendelse i kontekst, dersom du for eksempel har hatt lignende henvendelser tidligere.

 

Bruk av underleverandører

Entur benytter SilverRail Technologies AB som underleverandør for tilgang til salgssystem for internasjonale billetter. De vil derfor få tilgang til dine personopplysninger knyttet til din bestilling.

 

Formål

Formålet med SilverRail sin behandling av personopplysninger er å muliggjøre levering og bestilling av reisetjenester og relaterte tjenester og produkter i systemene, f.eks. til datasubjekter samt overføring av informasjon om bookede reisetjenester og tilhørende tjenester og produkter i systemene til reisetjenesteleverandørene slik at avtalte tjenester og produkter kan leveres.

SilverRail vil i systemet kun behandle personopplysningene som er nødvendige for avtalte reisetjenester og relaterte tjenester og produkter. Kategoriene av personopplysninger som kan behandles inkluderer reisendes navn, reisekategori, e-postadresse, telefonnummer, og om nødvendig annen informasjon nødvendig for utstedelse av internasjonale passprodukter, og spesielle sitteplasser og tilhørende tjenester.

SilverRails behandling av personopplysninger vil bli utført i SilverRail og SilverRail sin underleverandørers lokaler.

Varighet
SilverRail vil behandle Personopplysninger i Systemene i samsvar med gjeldende lov, SilverRails og Entur sitt gjeldende regelverk, og mellom partene godkjent avtale som gjelder for partenes behandling av personopplysninger.

Underleverandører
SilverRail Technologies AB, firma reg.no. VAT No SE556577298401, Vasagatan 11, 111 20 Stockholm. Hvis personopplysninger overføres fra Silverrail Technologies AB til en underleverandør som ligger i en jurisdiksjon som ikke har et tilstrekkelig beskyttelsesnivå for personopplysninger, vil standardklausuler bli brukt, dvs. standard personvernbestemmelser vedtatt av EU-kommisjonen eller standard personvernbestemmelser vedtatt av en tilsynsmyndighet og godkjent av EU-kommisjonen.

 

 

Nyhetsbrev

For å holde kontakten og informere brukerne av våre tjenester, benytter Entur verktøyer for utsending av e-poster.

Det er mulig å abonnere på flere ulike nyhetsbrev fra Entur som blir sendt ut via e-post. Felles for alle disse er at e-postadressen og eventuelle tilhørende personopplysninger blir lagret i en database hos nyhetsbrevleverandøren vår Apsis. Informasjonen blir ikke brukt til andre formål enn å sende nyhetsbrev til abonnenten. Verktøyet til Apsis kan gi oss rapporter om hvem som åpner brevene og eventuelt hvilke lenker som blir klikket på i e-posten. Databasen ligger i Apsis’ skyløsning, som er innenfor EU. Kryptering sikrer at det bare er Entur som har tilgang til opplysningene. Om du ønsker at dine personopplysninger blir slettet fra databasen, kan du ta kontakt med vårt personvernombud.