OpenStreetMap-kurs hos Entur

Entur tilbyr kursing i OpenStreetMap for våre partnere i kollektivtrafikken. Her lærer man hvordan OpenStreetMap innvirker på reisesøk og hvordan man kan gjøre egne endringer.

OpenStreetMap er et viktig verktøy i dagens kollektiv-Norge og selv om ikke alle må være drevne kart-tegnere så er det viktig å forstå begrepene og hvordan kartet påvirker et reisesøk. Vi kan tilby kurser eller workshops i alt fra grunnleggende forståelse til avansert kartarbeid som vil forbedre din evne å gi kundene et bedre reiseforslag.

Vi har valgt å bruke OpenStreetMap fordi det er en åpen kartløsning der bidragsytere fra hele verden jobber sammen for å komplettere et verdenskart som er tilgjengelig for alle – gratis. Dette betyr at når vi forbedrer kartet for våre formål så blir kartet også bedre for alle andre samtidig. Dette syns vi er en fremtidsrettet prosess som gir positive ringvirkninger på samfunnet.

Vi bruker fremst OpenStreetMap for å gi gangforslag fra, til eller mellom stoppesteder eller adresser. Dette betyr at vi legger all tyngde på å utbedre gangveinettet i Norge. Dette vil også implisitt bety at bilveinettet opparbeides. Vi tillater oss også en del frihet til å utbedre kringliggende ting som f.eks. bygninger som kan tjene som landmerker, etc. Alt dette gjør vi med åpne intensjoner for å unngå konflikter med andre som bidrar til kartet på sin måte.

For å få et kurs skreddersydd for deg, send en forespørsel til johan.wiklund@entur.org med ønsket dato og beskrivelse av tema, dybde, målsetning etc. Kurset vil arransjeres i Enturs lokaler eller evt. hos kursdeltageren.

Vi ønsker også at alle kurser holdes med åpne dører sånn at andre som har behov for samme kurs også kan blir med.

Hvis du kommer på kurs:

 • Tenk ut hva du vil ha ut av kurset. Hva er dine ønsker, behov, og målsetninger.
 • Prøv å bli litt kjent med OpenStreetMap i forkant. F.eks. vet du hva som mangler – og hvor? Hva med der du bor eller jobber?
 • Har du noen utfordringer som du er kjent med og ønsker utbedre? Ha eksempler klare i forkant for å gi kurset mer mening for deg.

Krav på deltakere:

 • Egen PC må medbringes. Mus er ekstremt viktig å ha hvis man skal jobbe med kart.
 • Hvis kurset medfører opplæring i OpenStreetMap-verktøy så er det viktig å ha rettigheter til å installere programvare på medbragt PC.

Jevnelig jobb med kart og verktøyene er den eneste veien til å bli dyktig bidragsyter


 

Entur disponerer lokaler med møterom i Rådhusgata 5, Oslo der vi kan husere opp til 10 kursdeltakere av gangen. I området finnes en stort utvalg av hoteller, spisesteder og kollektivtransport innen 10 minutters gangavstand, inklusive Karl Johans gate, Oslo S og Jernbanetorget. Rådhusgata 5, «Transperia-bygget», har også en egen kantine i 1. etasje som serverer en balansert frokost og lunsj mandag-fredag.Større kart

Kurshistorikk

 • OSM-kurs: 8-9 oktober 2019
  • Deltakere fra 4 fylkeskommuner og en privat bedrift lærer grunnleggende kartarbeid.
 • Introduksjon til OSM: 30-31 januar 2019
  • Generell introduksjon for en kollektivbedrift med kartarbeidskurs på dag 2.